Elzasser zuurkool “Choucroute”
Voor 6 personen, 30 minuten voorbereiding, 2 uur oven
- 1,5 kilo verse zuurkool
- 1 fijngesnipperde ui
- 1 klontje boter
- 1 teen knoflook
- 1 laurierblaadje
- 8 jeneverbessen
- 4 kruidnagelen
- 4 korianderzaden
- 1 heel hammetje
- 400 gram gerookte spek
- 600 gram casselerrib
- 1/2 liter Materne Haegelin Le4
- 1/4 liter bouillon
- 8 aardappelen
- 3 saucisses de Montbéliard (of verse rookworstjes van de slager)
- 6 sauscisses de Strassbourg (of verse knakworstjes van de slager)
- 3 chipolata-worstjes
- Zout, peper
Spoel de zuurkool onder water af en laat hem uitlekken. Smoor de ui in de boeter in een grote braadpan met dikke bodem. Doe de zuurkool, knoflook, laurier, kruidnagels, jeneverbessen en korianderzaden erbij. Snij ham, spek en casselerrib in plakken en leg ze op de zuurkool. Schenk de Materne Haegelin Le4 en de bouillon erover. Laat met deksel op de pan op laag vuur 1,5 uur stoven. Schil de aardappelen. Voeg ze aan de rest toe. Leg ook de saucisses de Montbéliard erop. Stoof nog 30 minuten.
Rooster de saucisses de Strassbourg in een grillpan. Wel de chipolata’s in een pan met water in ca. 5 minuten gaar. Leg alles met het vlees en de aardappelen op een grote schaal. Garneer met de worstjes.
Uit: Geheimen van de Alsace – Conseil Interprofessionnel des vins d’Alsace